23. Jun 2017

Norddjurs får sin egen smag

Landets mest innovative kokke udvikler signaturretter til den store høstfest 12. august

 Der er pres på køkkener landet over i disse dage. Landets mest innovative kokke er i fuld gang med at finde nye kombinationer og frembringe en original smag på råvarer fra det nordlige Djursland.

Det sker som led i den store høstfest, der skal fejres flere steder i Norddjurs Kommune lørdag den 12. august.

Målet er at skabe nogle signaturretter, som er helt unikke for Norddjurs, og som kan komme på menukortet på Det Grønne Museum, Gl. Estrup, og i madkurvene til de fester, der skal holdes i forsamlingshuse med videre.

 

Tager afsæt i historien

Den landskendte gastronom Per Mandrup leder projektet sammen med udvalgte kokke fra kokkelandsholdet og de sidste ti års vindere af "Årets kok". Per Mandrup har fundet frem til, hvilke råvarer der skal indgå i retterne sammen med museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum.

"Vi prøver at tage afsæt i historien og de lokale forhold og dermed finde noget, som ikke findes andre steder. Noget helt unikt. Det er det, vi stadig jagter lidt. Signaturretter kan få stor betydning for et område. Se bare på Bornholm og Samsø. Hvad betyder kartoflen ikke for Samsø. En god signaturret kan koble et helt område med kvalitet," fortæller Per Mandrup.

Det er for eksempel kendt, at den ældste krondyrstamme kommer fra Djursland.

"Det vil derfor være oplagt at bruge krondyr sammen med nødder og andre naturlige smagsgivere fra de store skove på Djursland," siger Per Mandrup og tilføjer, at der er visse udfordringer med krondyr, fordi jagten først går ind 1. oktober.

 

Gedepølser undervejs

Arbejdet med at udvikle signaturretterne er endnu i sin vorden, men Per vil godt afsløre, at der også er tanker om at lave pølser af gedekød fra Stenalt Gods.

"Her er udfordringen, at vores retter skal kunne skaleres. Vi kan sagtens lave 300 retter, men skal vi lave 3000 gedepølser, så skal vi have gang i et større produktionsapparat, men det skal vi nok få løst. Vi er under pres, og lige nu har vi gives os selv 14 dage til at finde frem til det helt rigtige," siger Per Mandrup.

Kokkelandsholdet

Kokkelandsholdet står på spring for at finde frem til Norddjurs' helt egen smag. Foto: Per Mandrup.

Kom og smag på Norddjurs

I gamle dage markerede høstfesten, at kornet var kommet i huset, og at vinterens forråd dermed var sikret. Alle der havde hjulpet til i høsten, eller havde tilknytning til gården, deltog.
Høstfestival 2017 fejrer, at vi er anerkendt som en egn med store fødevareoplevelser og egne signaturprodukter, der er udviklet gennem kreativ råvareudnyttelse.

Til forsiden